Volby tisku:

Moravské koláče

Způsob přípravy
Uplatnění
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 1 hodina Čas vaření: 30 min Čas odpočinku: 10 min Celkový čas: 1 hod 40 min
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Výborné a chutné koláčky si zamilujete. Nadýchané těsto a sladká drobenka se skvěle doplní s jahodovou, marmeládovou, ale i rybízovou marmeládou. 

Ingredience
    Na těsto
  • 30 gramy(ů) kvasnice
  • 1 polévková lžíce cukr (na přípravu kvásku)
  • 250 mililitry mléka
  • 100 gramy(ů) másla
  • 50 gramy(ů) cukru
  • 550 gramy(ů) mouka
  • 2 žloutky
  • 1 kávová lžíčka soli
  • citronová kůra
  • vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)
  • Náplň
  • tvaroh
  • ovocná marmeláda podle chuti
  • Drobenka
  • 80 gramy(ů) mouky
  • 50 gramy(ů) másla
  • 50 gramy(ů) cukru
Pokyny
  1. Příprava kvásku

    Nejdříve si připravíme kvásek. Smícháme vlažné mléko se lžící cukru a kvasnicemi. Nejlepší jsou čerstvé, ale použít můžeme i sušené droždí. 

    Kvásek nechte pracovat zhruba 10 minut. 

  2. Příprava těsta

    Následně utřeme máslo s cukrem, žloutky a trochou soli. K tomu přidáme kvásek a postupně přidáváme mouku. Těsto by nemělo být příliš tuhé. 

    Necháme kynout zhruba jednu hodinu. 

  3. Z těsta tvarujeme stejně velké kuličky a vložíme na plech vyložený pečícím papírem.  Pomocí naběračky tvarujeme důlky. 

  4. Připravené vytvarované těsto potřeme rozšlehaným vejcem. 

  5. Do každého důlku přidejte trochu tvarohu a lžičku marmelády. Koláče mohou být jenom ovocné, kdy dovnitř dáte jen marmeládu.
  6. Koláče ozdobíme drobenkou. 

    A dáme péct na 180 stupňů na zhruba 30 minut. 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /web/htdocs6/povarenickocz/home/www/wp-includes/script-loader.php on line 2841